Fin de siècle

wandeling

Download

Turnouveau brochure
 
Turnouveau plan fin-de-siècle wandeling

BROCHURE
PAUL CAUCHIE IN TURNHOUTWat is een sgraffito ?


Adolphe Crespin (1859-1944), één van de pioniers in het gebruik van de sgraffito-techniek in ons land, formuleerde het zo:

"Een sgraffito is niets anders dan een fresco die benadrukt wordt door een lijn die in de diepte wordt ingekrast. De ingekraste lijnen hebben tot doel de tekening een kracht mee te geven die veel groter is dan die van eenzelfde tekening met een penseel, vooral bij versieringen die van op afstand bekeken worden zoals die op monumenten in het felle buitenlicht."

De sgraffito-techniek werd meestal toegepast bij geveldecoraties, soms ook voor decoratieve partijen in het interieur of wintertuin.

Turnouveau logo in sgraffito

Hoe maak je een sgraffito ?


De techniek bestaat uit het aanbrengen van 3 lagen (soms 2) op het ruwbouw-metselwerk.


Stap 1 - de raaplaag aanbrengen (+/- 10 mm, dikte afhankelijk van de ondergrond)

Het aanbrengen van de raaplaag of bevestigingslaag op het ruwbouw-metselwerk, bestaande uit een mengsel van Rijnzand en Portlandcement. Droogtijd: 6 maanden

Stap 2 - de donkere basislaag aanbrengen (2 à 3 mm)

Het aanbrengen van de donkere basislaag bovenop de raaplaag, bestaande uit Rijnzand en hydraulische kalk (Wasselonne). Dit mengsel wordt donker gemaakt met een zwart kleurpigment (Bayferrox oxide) en aangebracht met behulp van de gobetistechniek, het werpen van het mengsel tegen de raaplaag voor een goede hechting met behulp van een taloche en een truweel. Droogtijd: 2 à 3 dagen

Stap 3 - de lichte toplaag aanbrengen (2 à 3 mm)

De afwerklaag bestaat uit fijn wit zand, hydraulische kalk en luchtkalk. Het mengsel wordt gebonden met water en kalkwater en zoals de donkere laag aangebracht met behulp van de gobetistechniek. Vervolgens talocheren, het oppervlak glad strijken met een taloche. Droogtijd: 4 uren

Stap 4 - overbrengen van de tekening op de muur

De gewenste tekening op karton of kalk wordt geperforeerd met behulp van een overstitch wheel. Met kleurpoeder in een doek wordt de tekening door de gaatjes overgebracht op de lichte toplaag.

Stap 5 - het graveren van de tekening

Met behulp van een scherp voorwerp (grote nagel) wordt de lijntekening in de lichte toplaag gekrast. Het graveren gaat door tot de donkere basislaag zichtbaar wordt. De lijn die zichtbaar wordt is zo’n 5 mm breed en duidelijk zichtbaar vanop grote afstand.

Stap 6 - het schilderen van het werk

Het kleuren van het oppervlak gebeurt met kalkverf, al fresco, op de nog verse toplaag. Schaduwpartijen kunnen later, al secco, worden aangebracht wanneer het oppervlak droog is.

Stap 7 - langzaam laten drogen van het kunstwerk

De nieuw aangebrachte sgraffito wordt tijdelijk afgedekt met natte doeken (jute) zodat het kunstwerk langzaam kan drogen. Op deze manier worden barsten voorkomen.


Er zijn tegenwoordig bedrijven die kant en klare kalk- en zandmengsels aanbieden die stappen 1, 2 en 3 vergemakkelijken. Bovendien zijn deze producten van zeer goede kwaliteit en duurzaam.

De sgraffito-techniek werd al toegepast op het aardewerk van de Grieken en Romeinen.

Tijdens de Italiaanse renaissance, in de 16 de eeuw, werd de techniek gebruikt om de gevels van paleizen in Rome en Firenze te verfraaien met indrukwekkende panelen in zilvergrijze tinten. De decoratietechniek was ook populair in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en een groot deel van Oost-Europa.


In het midden van de 19de eeuw worden in Engeland verscheidene kerken binnen en musea buiten versierd met decoraties in sgraffito-techniek. Op het einde van de 19 de eeuw breekt de techniek ook in ons land. Sgraffito-friesen en -panelen zullen een groot aantal huizen verfraaien tijdens de art-nouveau-periode, tussen 1882 en 1914. De eerste decoratie in sgraffito-techniek is nog steeds te zien op de gevel van het herenhuis in de Faiderstraat 10 in Sint-Gillis.

Contact

Tur’Nouveau

p/a Lodewijk De Koninckstraat 50, 2300 Turnhout

Tel. 0486 60 06 91 - 0474 490972

info@turnouveau.be


Giften op BE23 7895 6689 4791

Mailinglist

nieuwtjes

Hier inschrijvenLogo Werner Peeters
Webrealisatie
wpeeters.contact@telenet.be